Furmark

Furmark® reprezintă o certificare globală și un sistem de trasabilitate pentru blana naturală care garantează respectarea unor standarde stricte de bunăstare a animalelor și a celor de mediu în întreg lanțul valoric al blănurilor naturale. Programul integrează certificări individuale, iar fiecare are la bază protocoale specifice, independente, realizate științific.

Furmark® răspunde nevoii consumatorilor de a avea o certificare globală, ușor de recunoscut, care să le ofere încrederea de care au nevoie pentru a cumpăra cu încredere un articol din blană.  Aceasta include o componentă de monitorizare accesibilă consumatorilor și o marcă a calității. Astfel, produsele certificate sunt trasabile, verificabile, și garantează că în procesul lor de producție au fost respectate standardele internaționale impuse.

Prin intermediul Furmark®, consumatorii sunt asigurați că fiecare etapă a lanțului valoric a fost supusă unor controale stricte și că aceasta respectă standardele globale de funcționare.

Cum funcționează?

Fiecare haină certificată Furmark® are un cod unic, iar când acesta este introdus pe site-ul Furmark.com, consumatorul poate vedea originea blănurilor, la ce bursă au fost tranzacționate, locul unde s-a executat tăbăcirea sau vopsirea, și atelierul sau brand-ul care a manufacturat produsul.

Fermele certificate Furmark® respectă standarde de bunăstare a animalelor care au fost determinate în mod științific de către cercetători, iar tăbăcăriile și locurile în care sunt prelucrate blănurile trebuie să respecte standardele SafeFur Chemical, care determină dacă în procesul de tratare sunt folosite substanțe care nu dăunează mediului și persoanelor.

Pentru a obține certificarea, manufacturierii trec printr-un control realizat de către FACT și pot primi titlul doar dacă sunt aprobați de către acest organism de control.

Doar fermele care respectă standardele de bunăstare a animalelor determinate științific și recunoscute de program pot fi incluse în Furmark®, iar blănurile care nu provin din ferme certificate nu pot fi tranzacționate la bursă. După ce blana este achiziționată de la bursă, aceasta trebuie tăbăcită și tratată. Este necesar ca tăbăcăriile să respecte standardele SafeFur Chemical, care determină dacă în procesul de tratare sunt folosite substanțe și procedee care nu dăunează mediului și persoanelor.

Ulterior, pentru ca un manufacturieri să obțină certificarea, trebuie să treacă de un control operat de către FACT, în cadrul căruia sunt analizate și notate puncte cheie ale acestuia, și doar manufacturierii care au primit aprobarea sunt introduși în sistemul ChainPoint unde sunt înregistrate toate etapele de producție al unui articol din blană.

Lanțul de producție

Prin intermediul Furmark® fiecare etapă a lanțului de producție este verificată, evaluată și introdusă în sistemul de monitorizare.