Blana naturala vs blana sintetica (partea 1)

Blănurile naturale alaturi de diamante, au fost întotdeauna cele mai bune prietene ale femeilor. Pasiunea acestora pentru modă nu dispare niciodată, iar atunci când vremea este rece, nimic nu poate fi mai bun decât o haină de blană. Motivul pentru care femeile iubesc acest articol vestimentar este evient – este trendy, comfortabil și călduros.
De-a lungul timpului, blănurile naturale au generat dezbateri largi, iar in prezent, dezbaterea aflata pe masa se poartă intre blana naturala si cea sintetica. Blana falsa a inceput sa castige teren in ultima vreme din cauza pretului sau scazut si a laturei sale aparent etice (pun accentul pe “aparent”), deoarece costurile sale in materie de distrugere a mediului sunt dramatice.
Vom incerca sa oferim o scurta analiza comparativa a celor doua, prezentand cateva (doar cateva) dintre avantajele si dezavantajele celor doua materiale.
Sa incepem cu blana naturala
• In primul rand, nu putem nega confortul termic al blanii naturale. Acest aspect este destul de evident, daca luam in considerare faptul ca animalele salbatice reusesc sa supravietuiasca unor temperaturi negative extreme. Nimic nu este mai calduros decat o haina de blana naturala, chiar si atunci cand ninge, deoarece firele sale nu permit zapezii sa se topeasca.
• Atunci cand porti o haina de blana naturala, nu mai este necesar sa te imbraci ca o ceapa, cu multe straturi de hanorace si pulovere cat incap sub geaca ta, transformand-o din oversize in slim fit. Haina de blana naturala iti va permite sa te feresti de frig purtand pe dedesubt o bluza subtire, in timp ce te simti comfortabil si te misti in voie.
• Unul dintre cel mai importante aspecte este durabilitatea unei haine de blana. Cat timp aceasta este pastrata in conditii bune, poate fi purtata zeci de ani, si poate fi data mai departe de la o generatie la alta. Contrar fenomenului de fast fashion, haina de blana este o alternativa eco-friendly a gecii pe care o arunci dupa ce o porti doua sezoane.
• In plus, este un articol de fashion care pur si simplu nu se poate demoda. Daca modelul devine invechit, haina poate fi restilizata si poate primi o viata noua. Nimic nu poate fi mai elegant decat o haina de blana.
• Un dezavantaj al unei haine de blana poate fi pretul sau ridicat, dar avand in vedere durabilitatea despre care am discutat mai sus, aceasta poate reprezenta o investitie. Dar intotdeauna pretul ridicat transforma orice obiect intr-unul dezirabil.
• Problema cea mai mare invocata de persoanele care sunt contra blanurilor naturale este cea etica. Oamenii sustin ca animalele nu ar trebui sa moara pentru a oferi materiale destinate consumului uman. Totusi, o mare parte dintre acesti opozanti consuma carne si poarta piele animala. Blana naturala este mult mai usor de atacat, avand in vedere ca este un produs de lux. Oricum o proportie covarsitoare a blanurilor folosite in confectiile din blana naturala provin de la animale de ferma.
Acum sa discutam putin si despre blana sintetica
• Un prim avantaj al sau este, in mod cert, pretul.
• Este mai usor de stocat, deoarece poate fi impaturita si pusa intr-o punga sau intr-o cutie, fara sa se deterioreze in timp.
• Daca discutam despre parte etica, apare o problema. Din lipsa de informatii, multi oameni proclama caracterul etic al blanii sintetice. Totusi, putini se gandesc la problema plasticului. Blana dintetica este facuta din poliamide si poliester si, desi aspectul etic pare sa incline balanta in favoarea primului material, in defavoarea blanurilor naturale, se pare ca o blana sintetica are nevoie de peste 1000 de ani pentru a se dezintegra. In plus, ea polueaza si atunci cand este fabricata, si atunci cand este purtata, deoarece se descompune in milioane de microfibre, care ajung ulterior in oceane. Dezbaterea etica este foarte larga, asa ca o vom aborda ulterior in detaliu intr-un subiect separat.
• Desi are aparenta unui material pufos si calduros, aceasta nu perminte pielii sa respire, precum blana naturala si fibrele sale nu previn topirea fulgilor de zapada asa cum este valabil in cazul firelor din blana si tine cald mult mai putin.

Blana naturala vs blana sintetica
Dupa cum veti putea vedea, fiecare dintre cele doua tipuri de blana are avantajele si dezavantajele sale. Totusi, fiecare ar trebui sa aiba libertatea de a alege ce doreste sa poarte, fara ca deciza sa sa fie ingradita de opiniile altora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.