Haina ta de blana. Cum o alegi?

Atunci când alegi o haina de blana, este ca și când ai alege o mașină. Majoritatea persoanelor nu își permit o mașină pentru fiecare activitate pe care o întreprind – așa că decizia de cumpărare ar trebui să se bazeze pe cele mai importante activități. Haina de blana este un articol care ar trebui purtat. Nu trebuie să îți păstrezi haina de blană în dulap așteptând “o ocazie”.

Prima întrebare care trebuie pusă? Care este scopul pe care dorești să il îndeplinească haina ta de blană? Așa cum scopul unei mașini este să te ducă unde ai nevoie să ajungi, haina de blana trebuie să îți țină de cald. Pe langa confortul termic , dar vei vrea nevoie și să arăți fabulos atunci când ieși din casa. Astfel, apare a doua întrebare – cum împăcăm aspectul cu funcționalitatea?

Înainte să alegi o un anume stil sau un anume tip de blană, gândește-te în ce contexte o vei folosi.

În afară de aspect și de confortul termic oferit, o persoană care își cumpără o haină de blană ar trebui să mai țină cont de:
• Durabilitate. Hainele de blană sunt durabile, dar există și tipuri de blană mai pretențioase, precum chinchila, care nu sunt destinate uzului zilnic, spre deosebire de o haină din blană de nurcă ce poate fi purtată zi de zi, ani la rând, fără să se uzeze.
• Cost. Nu toate tipurile de blană au același costuri. Nici măcar cele care provin de la aceleași animale.
• Tipul de blană. Există o mulțime de tipuri de blană, iar alegerea poate fi făcută atât din punct de vedere funcțional, urmărind doar scopul pentru care o persoană își alege haina de blană, dar poate fi influențată și de preferințele personale (având în vede aspectul, care diferă fundamental de la un tip de blană la altul).

Să detaliem aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când cumperi o haina de blana naturala.

Cost

Costurile unei haine de blana pot varia in funcție de calitatea pieilor utilizate, de dimensiunea hainei sau de procedeele tehnice folosite in tabacire si croirea hainelor de blana. Totuși, în general prețul este determinat de tipul de blana utilizat si calitatea acesteia.

În cazul blănurilor naturale din nurcă, acestea pot fi (exceptând diferitele clase de calitate) de două feluri – din piei întregi și din bucăți de blană cusute. Diferența din punct de vedere financiar este, în general destul de mare, hainele din piei întregi fiind mai scumpe decât substitutele lor. Cele doua pot fi văzute ca două materii prime diferite, chiar dacă provin din blana de la același animal. Blana de samur este una dintre cele mai scumpe blanuri naturale din lume, iar pe vremuri, până la apariția căilor ferate, aceasta era considerata blana tarilor și a ducilor, pe care doar aceștia aveau voie să o poarte. Blana de chinchila este o blană mai scumpă decât cea de nurcă sau de vulpe și se caracterizează prin finețea și ușurimea sa. Blana naturala de vulpe a devenit din ce în ce mai populară, mai ales în rândul persoanelor tinere. Desigur, și prețul acesteia poate varia în funcție de tipul de blana de vulpe și de calitatea acesteia. În ultima vreme au apărut pe piață o mulțime de haine din blană de vulpe de o calitate și origine îndoielnică. În general este mai bine să îți iei haina de calitate pe care ți-o permiți, decât să apelezi la un chilipir de proastă calitate. De exemplu, o alternativă accesibilă sunt bucățelele despre care am vorbit mai sus. O haină din bucățele de blana naturală poate fi o haină de calitate, atunci cand aceste bucăți de blană care provin din loturi de blană de înaltă calitate. In general producatorul (blanarul) este cel care selecteaza calitatea acestor materiale.

Rezistență

Perioada în care ne aflăm este caracterizată de consumerism, iar trendul de fast fashion rezidă din acest obicei vicios de consum. Blana naturală rezistă, totuși trendurilor trecătoare, datorită rezistenței sale și a faptului că o haină din blană naturală poate fi restilizată și reparată. Cliente vechi au venit la magazin să curețe haine cumpărate de la noi în urmă cu peste 20 de ani. Ileana Mărgărit, co-fondatoarea Casei de blănuri MG are o haină pe care si-a făcut-o singură în anul 1984 de ani pe care încă o poartă. O haină de blană este o investiție, un lucru pe care îl cumperi și pe care îl poți folosi și peste ani. Bineînțeles, dacă este vorba despre o haină de blană calitativă. De aceea recomandăm clienților să cumpere haine de blană doar de la retaileri care garantează calitatea materiei prime și care pot oferi o garanție pentru articolele vândute, în cazul deteriorării, deoarece ei sunt cei care stiu ce materie prima a fost folosita.
Dacă rezistența este criteriu după care dorești să îți cumperi o haină de blană, aceasta nu depinde doar de calitate, ci și de materia primă. O haină din blană de nurcă (vizon) este cea mai rezistentă. Poate fi purtată zi de zi, ani la rând, fără să se uzeze. În cazul unei haine de chinchila, acest lucru nu este valabil, chiar dacă pieile au o calitate bună, deoarece chinchila este o blană pretențioasă, care nu rezistă la fel de bine la uzură si este predispusa si ruperii. Blana de vulpe este mai rezistentă la rupere dar se poate toci mult mai repede decât blana de nurcă.

Factorul termic

Putem împărți blănurile în două categorii – blănuri cu păr lung și blănuri cu păr scurt, gradul de izolare termica fiind direct proportional cu lungimea firului de par. Cele mai populare blanur de lux ar fi nurca, vulpea, chinchila și samurul. Deși blana de nurcă intră în categoria blănurilor cu părul scurt, aceasta este foarte călduroasă, deoarece blana sa este deasă. Astfel, deși o haină din blană de vulpe este mai călduroasă datorită părului său lung, și blana naturala de nurca este potrivită pentru a te feri de frig. Astrahanul insa este blana care are cel mai scazut grad de izolare termica. Este recomandata doar cand nu este foarte frig.

Aspectul

Croiul si unicitatea modelului pot fi iarasi factori decisivi in valoare unei haine de blana. Daca un model de haina sau vesta de blana poate fi vazut pe toate siteurile si in toate centrele comerciale la preturi mai mult decat accesibile, pe toate doamnele din oras ca o uniforma, acesta devine comun, lipsit de valoare, „chinezarie”. Modelele serii foarte scurte sau unicat dau valoare unei haine de blana.
Dacă ai trecut prin toate criteriile de mai sus și stii care ar fi tipul de blană potrivit pentru tine, te așteptăm la Casa de blanuri MG, pe Ștefan cel mare 46 pentru a alege haina de blană ideală pentru tine. In cazul in care esti indecisa, îți vom oferi consiliere, pentru a te asigura că ai ales haina de blană perfectă pentru tine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.